IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco може да придобие до 20% от съвместно предприятие на Renault и Geely

Водят се преговори за дял от бизнеса на двете компании за конвенционални автомобилни технологи

11:52 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен концерн Renault SA и китайската група Geely Automobile Holdings работят по финализирането на сделка за привличане на саудитската петролна компания Saudi Arabian Oil Company, известна повече като Aramco, за инвеститор и партньор за разработване и доставка на бензинови двигатели и хибридни технологии, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници, близки до преговорите.

Най-голямата публична компания в света води дискусии за придобиване на до 20% от бизнеса на Renault и Geely за конвенционални автомобилни технологии.

Очаква се още тази година да бъде обособена нова компания с годишен производствен капацитет от над 5 млн. „нискоемисионни и хибридни двигатели и трансмисии“.

Евентуална инвестиция на Aramco в компанията означава, че Renault и Geely ще притежават по около 40% в нея. Този бизнес ще комбинира планираното отделяне на бизнеса с двигатели с вътрешно горене на Renault и звеното на Geely с фокус върху бензиновите и хибридни технологии, добавят източниците.

Новото съвместно предприятие – с кодово име Horse за Renault и Rubik за Geely – ще разработва по-ефективни бензинови двигатели и хибридни системи във време, когато фокусът на голяма част от автомобилната индустрия пада върху капиталоемкия преход към изцяло електрически превозни средства.

Финансовите условия на потенциалната инвестиция на Aramco в съвместното предприятие все още не са представени.

Според документ, видян от Ройтерс, инвестицията на Aramco ще бъде използвана за подпомагане на развитието на технологии за декарбонизация на бензиновите двигатели.

Aramco също ще подкрепи изследванията и развитието на технологии за задвижване, особено на решения за синтетично гориво и следващо поколение водородни технологии, става ясно още от документа.

Миналата година Aramco обяви партньорство с Hyundai Motor Co. за проучване на усъвършенствани горива, които могат да се използват в хибридни двигатели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, отделяни от автомобилите.

Сделката на петролната компания с Geely и Renault все още се нуждае от одобрение от бордовете на автомобилните производители, добавя един от източниците.

Geely и Renault заявиха миналата година, когато обявиха новото съвместно предприятие, че то ще разполага с 19 хил. служители в 17 фабрики и три центъра за научноизследователска и развойна дейност.

Като отдели своя бизнес с двигатели с вътрешно горене, Renault планира да се съсредоточи върху електрическите автомобили, част от усилията на френския автомобилен производител да заздрави съюза си с Nissan Motor Co. В тази връзка Renault се опитва да убеди Nissan да инвестира в електромобилния му бизнес, който също ще бъде обособен в отделна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още